Stari podovi u srednjoj i južnoj Dalmaciji kao inspiracija za moderne interijere

Donosimo tipove podova u interijerima analizirajući povijesni i stilski kontekst njihove pojave u Šibeniku, Zadru, Dalmaciji općenito te Europi. Donosimo neke od primjera podova otkrivenih tijekom istraživanja interijera u posljednjih 30 godina. Pod je uvijek bio povezan s prezentacijom statusa vlasnika koji usmjerava izbor vrste poda te bogatstvo  dekorativnih oblika, koji su tada bili pod velikim utjecajem Venecije odakle su pristizala sva pomodna strujanja.

TERRAZZO PODOVI

Stavimo li terrazzo podove u kontekst baroka, onda govorimo o tipu mozaičnog poda sastavljenog od raznobojnih kamenčića dužine od 0,5 – 3 cm utopljenih u vapneni mort pri čemu su se kamenčići završno zaglađivali. Terrazzo podovi imaju uporišta u graditeljstvu starog Rima koji je razvio visoku umjetnost izrade mozaičnih podova. Rimski mozaik sastavljen je od usitnjenih kamenčića te većim komadima mramora. U mozaične podove stavljali su se komadići raznobojnog mramora uvezenog s Istoka kao i mramori iz kamenoloma iz okolice Verone, Istre i Carrare. Terrazzo podove opčenito je teško datirati jer su vrlo rijetko sačuvani arhivski spisi. Ova vrsta podova izvodila se u Dubrovniku već u drugoj polovini 15. stoljeća, koje su izrađivali posebni majstori tarazariusi, vješti u izradi terrazzo podova.

U tom razdoblju bili su popularni i podovi od kamena, osobito u formi šahovnice, dok su se u reprezentativnim prostorima terrazzo podovi rjeđe izvodili, kao u slučaju dnevnog boravka u stanu generalnog providura u Zadru. Slične podove nalazimo u šibenskoj palači Draganić, i palači Galbiani. Otkriven je i impozant pod u šibenskoj staroj kući u predjelu Dolac kojeg krasi bordura sastavljena od bijelih kamenčića te motiv višekrake i višebojne zvijezde u središtu poda. Pod čine bijele, crvene, crne, plave i žute boje.

Temeljni sloj takvih podova bio je vapneni mort debljine 4,5 cm te žbuka ružičaste boje u koju su se uvaljivali kamenčići. Također je otkriven jedan vrsni pod sa zvijezdom raspona 82 cm, osmerokraka zvijezda nije rijedak dekorativni motiv na terrazzo podovima. Motiv nosi izvjesnu simboliku jer je osmerokraka zvijezda krsna zvijezda. Također predstavlja zvijezdu vjetrova, simbol dugo prisutan u nautičkoj uporabi. Na jednoj portugalskoj nautičkoj karti iz 1504. godine karakterističan je krak zvijezde prikazan kao koplje. Na identičan način prikazane su i zvijezde koje nalazimo na starim dalmatinskim podovima.

Na podestu stubišta palače Tambača-Pelegrini u Šibeniku, nalazi se motiv dijagonalno posloženih trodimenzionalnih kocaka sa stranicama izvedenih od kamenčića crne, bijele i crvene boje, te podovi u tehnici terrazza na temu šaha. U centralnom polju izvedena je šahovska ploča, te je sve povezano u jedinstvenu temu šaha kao igre.

Tokom 16.stoljeća Italija je imala monopol u proizvodnji terrazza i mozaika te se ova industrija održala u istim porodicama kroz generacije. Prvi terrazzo izveden u Sjedinjenim Američkim Državama u izvedbi italijanski zanatlija 1890. godine u rezidenciji Vanderbilt na Petoj Aveniji u New Yorku. U period između 1900. i 1915. godine tri miliona talijana imigriralo je u SAD, te je sa njima u Ameriku došao i njihov zanat. Terazzeri, kako su se nazivale ove zanatlije, smatrali su se pravim umetnicima, a oni su svoj zanat ljubomorno čuvali i prenosili ga kroz generacije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: