Stilovi u Interijeru – Pronađite svoj Omiljeni Stil

Stil života, a posredno time i stil uređenja kuće koji nam je odgovarajući, proizlazi iz naše osobnosti, iskustva, znanja i sklonosti. Uostalom u izrazu „u svome stilu“ sadržano je sve što radimo, način na koji živimo i kako izlazimo na kraj sa životnim situacijama. Znano je kako su ti elementi drugačiji kod svake osobe i upravo u tome je ljepota svijeta.

Ta se činjenica lako može uvidjeti i u brojnim interijerima koje smo posjetili ili vidjeli na internetu. Toliko raznolikosti, toliko različitih stilova i ideja i neobičnih osobnosti vlasnika rezultira time da je svaki interijer potpuno drugačiji i da ne postoje dva jednaka doma.

U posljednjih nekoliko godina iskristalizirala se lista stilova koji su omiljeni i rado birani u trenucima kada je potrebna inspiracija za uređenje. Pa ipak, neki načini uređenja prostora postaju okosnica razigravanju u vlastitom interijeru.

17 najpoznatijih stilova u uređenju interijera

 • Klasični stil
 • Romantični stil
 • Moderan stil
 • Mediteranski stil
 • Minimalistički stil
 • Skandinavski stil
 • Japandi stil
 • Industrijski stil
 • Rustikalni stil
 • Retro stil
 • Shabby chic stil
 • Vintange stil
 • Art deco stil
 • Eklektički stil
 • Marokanski stil
 • Boho chic stil
 • Etnički stil

Klasični stil

Primjer modernog klasičnog stila

Za neke stil kiča i pretjerivanja, a za druge stil kvalitete, elegancije i profinjenosti.Poznat je i pod nazivom “vječni stil”, a svoje najdublje korijene vuče još iz doba stare Grčke i Rimskog Carstva.

Glavne odrednice stila su elegancija, ljepota, kvaliteta i luksuz. Kako bi što bolje primjenili osnovne zakonitosti klasičnog stila, prilikom uređenja svog doma odmah na početku odredite centralnu točku oko koje će se uređenje dalje odvijati. To može biti kamin, originalna sofa, velika fotelja. Klasični stil voli tamne i karakterne boje poput zelene, bordo, zlatne i plave boje.

Tehnika farbanja koja je nezaobilazna u klasičnom stilu je “sfumato”, riječ je o staroj tehnici,  gdje se vješto izbjegava brisanje oštrih obrisa i graničnih linija.Stropovi koji su ukrašeni bordurama i štukaturama, parketi od oraha ili trešnje slagani u riblju kost, mramorni podovi, te teraco. Namještaj u klasičnom stilu mora biti velikih dimenzija, izrazito kvalitetan i napravljen od prirodnih materijala. velike fotelje, trosjedi, močne komode, luksuzne biblioteke. Klasični stil voli skupocjenu i luksuznu rasvjetu, kristalne, raskošne lustere, lampe s plišeom, pozlaćeni i posrebreni svijećnjaci. Zavjese od finih materijala i bogato ukrašene, a tepisi samo najkvalitetniji i originalni, npr. perzijaneri. 


Moderan stil

Primjer modernog stila uređenja

Izraz moderan odnosi se na nešto što pripada aktualnom dobu, sadašnjosti, zbog čega se moderni stil lako zamjenjuje sa suvremenim, skandinavskim ili s minimalizmom. Moderan stil  potječe od umjetničkog pokreta koji je započeo početkom 20. stoljeća.

Lako je zamijeniti ova tri stila dizajna interijera jer su svi bazirani na jednostavnom geometrijskom uređenju bez ukrasnih elemenata. Ipak, postoji nekoliko suptilnih razlika. Pet je  karakteristika modernog stila u interijeru: neutralnost, glatkoća, otvoreni prostor, nisko i jednostavno, fleksibilnost spajanja.

Dakle, svaki komad namještaja koji se proizvodi sada je suvremen a suvremeni stil 2000-ih razlikuje se od sadašnjeg suvremenog stila,

Možete urediti dom u modernom suvremenom stilu ako odaberete namještaj jednostavnih linija s neobičnim oblicima. Moderno minimalističko uređenje uključuje i namještaj jednostavnih linija, materijala od prirodnih vlakana te urednim privlačnim površinama od metala ili stakla. Oblici su tanji i vitkiji, izloženi su zidovi od cigle, cijevi, drugi građevinski elementi te su zidovi pokriveni drvenim pločama ili nekim drugim materijalom kako bi se dobila tekstura. Namještaj je nizak, sa suptilnim linijama i nogama koje su vidljive. Prevladavaju neutralne boje ili boje nadahnute prirodom: bijela, krem, bež, smeđa, nijanse sive i zeleno-plave. Moderan namještaj ima trostruku svrhu: funkcionalnu, estetsku i mogućnost vizualne manipulacije prostorom, malo ukrasa, čisti, glatki prostori, jasne linije, puno svjetla, geometrija i asimetrija.


Minimalistički stil

Minimalistički stil uređenja u modernim prostorima

Ovaj stil dopušta izbor minimalne količine namještaja, boja, tekstura i oblika u prostoru. Pri tom interijer treba izgledati lijepo i skladno, a ujedno ostati potpuno funkcionalan. Razvio se iz tradicionalnog japanskog stila uređenja i nizozemskog pravca De Stijl koje odlikuju jednostavnost, prirodni materijali i pravilni geometrijski oblici. Nastao 60-tih godina prošlog stoljeća kao reakcija na višak boja i detalja.

Uz bijelu, koja je osnovna boja za postizanje minimalističkog uređenja, njezina suprotnost, crna boja, vrlo male količine, primjerice samo za detalje ili naglašavanje kontura namještaja, do primjene kao osnovne boje koja prevladava u interijeru.  Crna se veže za moć, eleganciju, snagu i autoritet te se smatra vrlo formalnom i bojom prestiža, a sve te karakteristike preuzet će i interijer u kojem se koristi.

Koristite tek nekoliko boja zadržavajući kontinuitet u svim prostorijama Koristite neutralne ili svijetle boje za zidove te se pobrinite da glavni dio prostorije predstavljaju prozori, svijetlo siva, srebrno siva, pepeljasto siva, naftno siva, plavo-siva. Savršeno upotpunjuje minimalistički dekor procesa uređenja minimalističkog prostora (govorimo o uklanjanju viška stvari te organizaciji onih potrebnih) mogu činiti teškim, sjetite se da je ovo vjerojatno najpraktičniji stil uređenja interijera.


Skandinavski stil

Primjer skandinavskog stila uređenja interijera

Skandinavski stil uređenja evergreen je kojem se mnogi uvijek rado vraćaju, a posljednjih je godina popularniji nego ikad. Vedri, prozračni i šarmantni interijeri sa Sjevera koji su se proširili po cijeloj Europi i svijetu ni nakon više od pola stoljeća ne prestaju biti izvorom inspiracije za uređenje doma a pet ključnih fatora za postizanje tog stila.

Koriste se svjetle boje zaboravite na intenzivne, tamne boje, kao i kombinacije istih. Skandinavski stil ne trpi boje, no ako ne možete bez malo šarenila, držite se svjetlih, pastelnih i nježnih nijansi koje neće plijeniti pozornost. Jarke nijanse ostavite za detalje poput ulja na platnu, vaza i drugih dekoracija.

Monokromatske tkanine i materijali, crno bijeli i sivi uzorci vizualno razbiti monotoniju i nedostatak boja. To može biti tek nekoliko dekorativnih jastučića ili pak detalji. Možete kombnirati više različitih uzoraka, samo pripazite da se držite crno-bijele sheme. To je jedan od najjednostavnijih načina kako udahnuti prostoru malo nordijskog štiha.

Neki od najpoznatijih dizajnerskih klasika poput stolica Arnea Jacobsena ili Hansa Wegnera, kao i visilice Poula Henningsena instant su način kako unijeti dozu skandinavskog stila u dom. Iako  je većina tih komada namještaja nastala prije pedesetak godina, one su i danas jednako popularne, a na njihovu se dizajnu tragovi vremena ne vide. Upravo suprotno – podižu svaki interijer i daju mu dozu stila, jednostavnosti i profinjenosti. Sudeći po svemu, neće tako brzo izaći iz mode.

Krzno, bilo ono pravo ili pak umjetno, meko i udobno krzno daje toplinu prostoru i podsjeća na šumske pejzaže Skandinavskog poluotoka. S obzirom da su na europskom sjeveru zimske noći duge, ne čudi da se javila potreba za što većom količinom svjetla – kako prirodnog koje se očituje u svjetlim interijerima i mnoštvu prozora, tako i onog umjetnog. Viseća rasvjetna tijela u razini očiju jedan su od najboljih načina kako unijeti toplinu i osjećaj udobnosti kojom skandinavski interijeri odišu. Nerijetko su visilice upravo ono što nedostaje kao završni touch prostoru.


Japandi stil

Japandi stil u modernom interijeru

Japandi je miks japanskog i skandi stila koji odiše minimalizmom. U prvom redu ističe se jednostavnim i ravnim linijama, kao i pažljivim odabirom materijala. Dominiraju, naravno, oni prirodni, a isto vrijedi i za paletu boja koja se kreće od neutralnih do zemljanih, ali nerijetko i onih tamnih. Ovaj stilski hibrid vješto spaja notu rustike koju nosi sveprisutni skandi i spaja je s minimalističkom elegancijom vječnog japanskog stila, nudeći tako najbolje od dvaju svjetova.

Stavljaju funkcionalnost prostora u prvi plan i oslanjaju se samo na nekolicinu statement komada poput interesantne lampe, upečatljivih uokvirenih fotografija, ali i mnoštvo biljaka.

No, ono što stvarno čini japandi zanimljivim je ono u čemu se razlikuju: kada japanski stil ode u pretjeranu jednostavnost, rustikalni skandi elementi su tu da vrate ravnotežu. S druge strane, nordijski stil može u svojoj bjelini izgledati sterilno, a oslanjajući se na japanske bogate nijanse, upravo to možemo vrlo lako izbjeći.


Industrijski stil

Industrijski stil s rustikalnim motivima

Nekada davno industrijski stil uopće nije bio stil. Bio je to jednostavno prostor u kojem se radi. Neopterećenost izgledom, sirovi utilitarizam, gola arhitektura i svojevrsno opiranje svemu što je oku ugodno postalo je baš to, oku ugodno.

Dekoracije su svakako najjednostavniji način kako interijeru dati dozu određenog stila. Natpisi koji izgledaju kao da su desetke godina proveli na zidovima tvornice, metalne sitnice prožete patinom i hrđom i drugi karakteristični ukrasi za dom zasigurno će interijeru dati dašak industrijskog stila.

Specifični komadi namještaja od metala, drva, grube tkanine poput jute i tamne nijanse ključne su karakteristike komada namještaja koji će interijeru dati dozu industrijskog štiha. Kombiniraju se manji komadi namještaja kao što je tabure s većim osnovnim komadima namještaja te na takav način doći ćete do željenog sirovog efekta.

Viseća rasvjeta – “Gole” žarulje bez sjenila ili pak visilice tamnih boja i metalnog finiša ili hrđe odlično se uklopiti.


Vintage stil

Vintage detalji u interijeru

Vintage stil često se miješa s retro stilom, s obzirom da oba pripadaju estetici prošlog stoljeća, no ne i istih desetljeća.

To je razlog zbog kojeg vintage stil sadržava veliki broj komada namještaja i ukrasnih predmeta izrađenih između 1960. i 1990. te istovremeno možemo imati namještaj iz 70-tih, kao i ukrase iz 90-tih godina prošloga stoljeća. Karakteristike vintage stila su umirujuće, neutralne boje (bež, siva, boja pijeska) te pastelne boje (blijedo ružičasta, lila, svijetlo plava).

Prirodni materijali, uglavnom drvo, ali i kamen i kovano željezo te korištenje tkanina od prirodnih vlakana kao što su vuna i pamuk. Tapecirani namještaj, kauč zakrivljenih nogu te udobne fotelje, pod prekriven drvenim parketom i tepisima.

Ormari i komode s ukrasnim ručkama, voluminozne jednobojne zavjese, zavjese s cvjetnim uzorcima te ukrasnim dodacima. Cvjetni motivi mogu se naći i na zidnim tapetama te zidovi mogu biti ukrašeni crno-bijelim fotografijama, ali i velikim ogledalima s impresivnim ukrasnim okvirima

Ne treba se stvarati stvarati dekor u potpunosti sačinjen od vintage elemenata, dovoljno je dodati tek nekoliko specifičnih predmeta jedan ili dva starinska lustera u dnevnom boravku, lakirana drvena komoda sa staklenim vratima uz dodatak vintage štiha jer takav stil zapravo i podrazumijeva kombiniranje novih elemenata sa starima.


Rustikalni stil

Primjer rustikalnog stila u interijeru

Uglavnom se kombinira s modernim stilom uređenja interijera te se na taj način u interijer unosi ravnoteža između starog i novog, toplog i hladnog, prirode i industrije. Sam pojam “rustikalno” asocira nas na grubo obrađen kamen, ciglu i drvo te kovano željezo snažne konstrukcije. Ovaj stil uređenja interijera podrazumijeva uporabu prirodnih materijala u što izvornijem obliku.

Ljubitelji rustikalnog stila uređuju svoj dom inspirirani starim seoskim kućama a je poseban užitak za mnoge je spasiti stari komad namještaja od propadanja i vratiti mu “život”.

Namještaj, kao i sve ostalo u interijeru, može biti oštećeno i nesavršeno obojeno, treba biti izrađeno od punog drva ili kovanog željeza.

Tekstil od kojega su izrađene zavjese, jastuci i stolnjaci također su od prirodnih materijala, najčešće kockastog ili cvjetnog uzorka. Dekoracije kao što su pletene košare, glinene posude te ukrasi od kovanog željeza neizostavni su elementi koji upotpunjuju cjelokupni vizualni dojam uređenja u rustikalnom stilu.


Etnički stil

Etnički stilistički pristup interijeru

Etnički stil podrazumjeva uporabu samo prirodnih materijala, kamen, drvo i drugi prirodni materijali koriste se u dekoraciji, namještaju, priboru i dekoru. Tradicionalne boje stila odražavaju karakteristične nijanse određene zemlje, ali sve su u pravilu svijetle, zasićene, ponavljaju boje prirode. Većina etničkih stilova su arhaični iako postoje moderne varijacije. Karatkeristični predmeti za kučanstvo i ukrasni elementi zemlje glavne su komponente etničke stilistike.


Boho chic stil

Osebujni Boho chic stil

Boho je skraćenica od riječi bohemian, a najčešće se koristi kao naziv za stil koji je inspiriran slobodarskom kulturom i duhom hippie generacije.

U pitanju je melting pot različitih stilova, kultura i vremenskih epoha. Vezuje ga se uz ljude koji žive slobodnim, umjetničkim i pomalo nomadskim životom. Sagrađen je na idealu o lutajućim Romima, koji žive slobodno gdje god ih srce zove, stoga podrazumijeva šarenilo i eklekticizam stilova.

Naglasak je na egzotičnim etno elementima koji se kombiniraju sa suvremenim trendovima uređenja interijera. Iako se na prvi pogled boho čini nabacanim šarenilom boja, uzoraka i materijala, odlučite li se za uređenje u ovom, nazovimo gaetno chic stilu, treba biti pažljiv da se ne pretjera jer u konačnici može izgledati neukusno i neuredno. Ručno tkani tepisi i ukrasni jastuci orijentalnog stila svakom interijeru daju dašak boemskog duha. Naslikane ili drvene ukrasne mandale na zidovima, tepisi i taburei kružnog oblika izrađeni od prirodnog materijala, kao što su konoplja, slama i pamuk, su česta boho dekoracija.


Shabby chic stil

Shabby chic stil u ladanjskom interijeru

Shabby chic je ravnoteža između opuštenog i strogog izgleda a karakteriziraju ga boje i nesavršenosti koje valja očuvati, pokazati čak i pukotine u drvu tijekom restauracije ne treba zatvarati jer daju štih.  Glavne boje su bijela, u svim svojim prirodnim tonovima, u kombinaciji s pastelnim bojama – zelenom, modrom, bež, bojom kadulje, lavande… Shabby voli prirodne materijale drvo,kamen i ciglu, u kombinaciji s finim ili grubim lanom, konopljom i pamukom.

Shabby chic ne znači zatrpavati prostor, već poštovati stil koji je nastao kao reminiscencija na nekadašnja uređenja starih engleskih ladanjskih kuća.
Komad ili dva starinska komada, poput komode, stolaca, pisaćeg stola, starinskog ogledala ili škrinje vrlo se uspješno može kombinirati u modernom interijeru, a slaže se i sa stilskim namještajem.
Shabby interijer karakteriziraju i niz detalja, neizbježnih jastučića, stolnjaka, zavjesa, puno svježeg i osušenog cvijeća, košarica, porculana, zasađenog začinskog bilja u kutku kuhinje, stare obiteljske fotografije, jednostavne posude, tradicionalni svijećnjaci, starinska čipka, zavjese, romantična posteljina s puno čipke na obrubima jastučnica i navlaka.
Iako nije nužno, u shabby interijeru često se mogu naći i stvari oslikane dekupažem, zgodna prilika da se vrlo efektno i jeftino uredi interijer.


Art Deco stil

Interijer inspiriran Art Deco stilom

Art Deco je stil u umjetnosti, dizajnu i arhitekturi, a posebnu pozornost pridaje unutrašnjem uređenju. Svoj vrhunac dostiže u razdoblju 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća.

Art Deco u sebi nosi elemente različitih stilova, a sve to je prezentirano kroz jednostavnost linija i formi, bez suvišnih ukrasa, poznat po korištenju finih i egzotičnih materijala poput cijenjene ebanovine ili bjelokosti. Interijeri u duhu Art Deco-a odišu glamurom i elegancijom, iznimnom raskoši i mnogo detalja ali i u kombinaciji s jednostavnim, stiliziranim i geometričnim oblicima. Kod Art Deco stila boje su snažne i upadljive, bitan je kontrast te nema posebno definiranih boja koje pripadaju tom stilu. Namještaj također mora biti upadljiv bez suvišnih ukrasa, dekorativan ali jednostavnih linija. Takav stil odiše plemenitim materijalima koji se dobro uklapaju s danas vrlo popularni komadima sa staklenim površinama.


Eklektični stil

Suvremeni eklektični stil

Eklektikom se naziva stil uređenja interijera koji se zapravo sastoji od elemenata drugih stilova. Interijer je upotpunjen mješavinom različitih stilova, a elementi bez obzira na to što potječu iz različitih stilova, nadopunjuju se i ističu jedan drugoga. Stvoriti oku ugodan i funkcionalan eklektičan interijer nije jednostavno. 

Moderno s rustikalnim uz dodatak retro detalja? Klasično sa skandinavskim i boho? Kožna fotelja sa skandinavskom sofom, industrijskim lusterom, retro kaminom te ukrasnim jastucima s boho uzorkom, samo je jedan od primjera. Što god odabrali najvažniji je sklad, da sve zajedno izgleda šarmantno i lijepo.

Stolne lampe koje se drukčijim stilom ističu od namještaja izvrsno će obogatiti cijeli interijer. Tapete različitih uzoraka i boja vrlo su poželjne u eklektičnom interijeru, kao i štukature na zidovima i stropovima. Tepisi, prekrivač, te ukrasni jastuci nek obiluju bojama i uzorcima, što ih čini  različitima i posebnima.


Marokanski stil (moroccan)

Dekoracije inspirirane marokanskim stilom

Jedan od najomiljenijih stilova u uređenju interijera je marokanski stil. Marokanska fascinantna kultura polako postaje normativ u brojnim domovima iz cijelog svijeta, a marokanska estetika gotovo je instinktivno masovno prihvaćena.

Profinjenost marokanskih materijala i uzoraka odlično se slaže s modernim, svježim stilovima uređenja jer sve zajedno tvori raskošnu cjelinu s daškom vintage ugođaja.

Tople nijanse zemljanih tonova neizostavan su segmet marokanskog stila, no smaragdno – zelenu, mornarsko plavu i crnu, također ćemo vrlo često pronaći u marokanskoj paleti boja, a posebno su bijele, zelene, crne i plave kombinacije šara i uzoraka neizostavne u marokanskoj keramici koja je jednako popularna u dizajnu posuđa, podnih i zidnih pločica.
Baldahini, marame, rese, tkani dekor, pleteni namještaj, taburei, stolići za kavu od kože ili drveta neizostavni su detalji u uređenju interijera marokanskog stila. Dašah boho energije nenametljivo se provlači kroz marokanske interijere uz metalne lampione te fino izrezbarene vaze.

Marokanski tepisi, od kojih je najpoznatiji Beni Ourain najtraženiji su u cijelom svijetu i nezaobilazan su dodatak u brojnim domovima u kojima vlada sklad i cosy šarm. Marokanski jastuci nezaobilazan su dio dekora u uređenju interijera. Vuna, pamuk, svila, drvo, rafija, ratan, keramika i koža osnova su marokanskog stila koja oplemenjuje interijere.


Mediteranski stil

Ljetna oaza u izvornom mediteranskom stilu

Teorija dizajna interijera poznaje mnoge različite pravce mediteranskog stila budući da je sam Mediteran vrlo široko područje, njegove osnovne karakteristike su jednostavnost, decentnost, prirodnost i prepoznatljivost. Sama  riječ “Mediteran” sinonim je za sunce, more, kamen, maslinu, lavandu, borove..

Osnovne boje koje se koriste su sve nijanse plave koje imitiraju boju Jadranskog mora, boje kamena i pijeska, ljubičasta boja lavande, zelena koju vežemo uz borove i masline, te vječna bijela koja unosi čistoću i decentnost.  Navedene boje spadaju u skupinu hladnih boja, stoga treba izbjegavati sve jake, intenzivne i fluorescentne boje.

Materijalikoji se koriste za ovaj stil moraju biti prirodni, a dominiraju kamen i drvo, pogotovo borovina te njihova završna obrada koja odaje dojam grube i nedovršene izrade, odnosno podsjeća kao da je upravo uzeta iz prirode u svom iskonskom obliku. Upotpunjuje se  namještajem koji mora biti manjih dimenzija, jednostavne izrade i prozračan, poput starih škrinja, stolića, komoda za koje je poželjno je da budu izrađene od borovine, obojani u bijelu boju, također grube teksture te namještaj od kovanog željeza. Takav dekor u nama budi osjećaj topline i ugode koji svaki dom zaslužuje imati.

Uvijek je važno paziti da se zadrži vizualna prozračnost i lakoća u domu. Bitno je znati uskladiti sve dekorativne elemente, boje, materijale i namještaj te na taj način postići sklad i ravnotežu u interijeru.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: