Stil 70-ih koji i Danas Inspirira Svijet Interijera

1970 godine mnoge i danas podjećaju na čupave tepihe, poliester, florescentne narančaste boje, naglašene detalje, no to su upravo jedne od najboljih godina za lov na dragocijenosti interijera. Od mesinganih naglasaka do detalja na zidnim tapetama, niskog dnevnog namještaja, nailazimo na neobičan dekor za taj savršeni kućni život, gdje su se održavale zabave s naglaskom na “glam” dom. Kako sve više dizajnera prihvaća maksimalizam raširenih ruku, nikad nije bilo bolje vrijeme za proglasiti povratak 70-ih u moderne interijere, ponovno potaknutim kućnim druženjima usred pandemije.

Već gotovo desetljeće vlada stil “du jour”, točnije, njegove elegantne minimalne linije, topli tonovi boja koji ispunjavaju naše domove mirnim sjajem, no ipak počinjemo žuditi za nečim s malo više utjecaja i dojma na prvi pogled s dozom blistavog i dekadentnog.

Dekor vintage 70-ih možemo prepoznati po jednom od kultnih elemenata tog desetljeća, mesinganog stolića s ključnim grčkim detaljem koji je tada zavladao donoseći blistave vibracije uz kombinaciju s modernim sofama. Zatim su došla zlatna ogledala nadahnuta marokanskim stilom, masivne mesingane svijetiljke te setovi mramornih dekantera.

70-ih se proizvelo toliko kultnih komada jakih boja, ukrasnih detalja, upečatljivih oblika te su i danas savršeni dodatak svakom dekoru. Danas kad uređujemo svoje domove i naiđemo na savršeni komad iz tog desetljeća, znamo da smo pronašli upravo pravu količinu tog maksimalističkog dekora koji je dovoljan da podigne jednu prostoriju. Možda će to biti samo jedna stolica, komoda, skulptura ili ćete modernom interijeru dodati dašak glamura izborom tkanina i materijala te zidnih tapeta. U 70-ima pronaći ćete preslatke zavojne linije s pretjeranim oblicima i veličinama namještaja, fotelja, sofa zbog kojih možete podići modnu ljestvicu interijera vašeg apartmana i učiniti ga atraktivnim za luksuznu rentu. U tom desetljeću nastajali su prvi domovi sa “open space” tlocrtom i upravo su tada za tu vrstu opsežnog izgleda dizajnirani takvi komadi namještaja, nešto hrabriji, ali pristupačniji vintage koncept koji još nije dosegao zasićenost.

Teme i komadi namještaja iz 1970…

Kako prepoznati da smo naišli na rudnik zlata dekora iz 70-ih?! Kada vidimo nekoliko kultnih tema koje ih obilježavaju a prvi je grčki ključni detalj na stolcima, komodi, ogledalu.. ako je mesingan i ima taj neobičan detalj, vjerovatno je iz tog desetljeća. Sljedeći je ratan, suptilni materijal boemskog stila naklonjen 60-ima, ali dovoljno dobro skrojen i za početak 70-ih kao ukras oko ogledala, naslon od stolca u safari stilu, ukrasne košare, vrtne garniture. Drvo barila (bačva) možda je ponovno sveprisutno, ali svoje je uporište prvi put pronašlo 70-ih godina te je element dizajna koji je bezvremenski.

Zatim zidne tapete koje su bile klasični detalj za to desetljeće a na velika vrata vraćaju se u naše moderne interijere. Ponovno oživljavajući najupečatljiviji zidni dekor tog desetljeća, neki naši renomirani umjetnici svoja umjetnička djela s platna prenose na naše zidove stvarajući posve novu dimenziju prostora.

Za konzole od kroma možda podrazumjevamo da spadaju u moderne komade iz sadašnjeg vremena, ali ipak prve konzole pojavljuju se 70-ih, a sada su te elegantne linije odraz umjetničkog visokog stila.

Plastične stolce s poliesterskim tapecirungom dizajnirane za svemirsko doba, imali su svoj trenutak u 1970-ima. Volim ideju o stolcu okruglog “bubble” oblika smještenog u dnevnoj sobi u 2021 godini, negdje između svemirske ere i pozlačenih brutalističkih detalja, posebnih raskošnih lustera, evoluiranih od sredine stoljeća do 70-ih gdje su poprimili još više bizarnih i ljepih oblika…..

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: