Moderne kuhinje – ideje i savjeti

Kuhanje je glavna funkcija kuhinje, međutim, s godinama je postala puno više od toga … postala je srce doma, mjesto na kojem se okupljamo i provodimo većinu svog vremena.

Najvažniji dio planiranja kuhinjskog prostora je razumijevanje kako ćete koristiti prostor. Morate razmotriti svoje navike i obrasce za kupovinu, kuhanje i pripremu hrane. U planiranju kuhinjskog prostora također ćete htjeti razmisliti o tome koja je ruka dominantna jer su predmeti poput perilice posuđa pogodniji za lijevake ako su postavljeni s lijeve strane strane sudopera.

Najvažniji pojmovi koje treba razumjeti za planiranje prostora su kuhinjski trokut i kuhinjske radne zone. Kuhinjski trokut je udaljenost između tri ključna uređaja koja se koriste za pripremu hrane; hladnjaka, sudopera, štednjaka . Kuhinjski trokut zlatni je standard u planiranju kuhinjskog prostora te stvarno dobro funkcionira u manjoj kuhinji. Međutim, ako imate veliku kuhinju, možda ćete htjeti razmisliti i o radnim zonama.

Kuhinjske radne zone odnose se na zadatke koji se izvode zajedno, točnije, zadaci koji se odnose na skladištenje hrane, pripremu i čišćenje. To znači da ćete htjeti da svi prostori u kojima se nalazi hrana (hladnjak i ostava) budu u neposrednoj blizini, svim pripravcima za hranu (štednjak, pećica), hladnjak te spremišta za lonce i tave koji trebaju biti u blizini. Vaš sudoper i perilica posuđa trebaju biti jedno uz drugo, tj. u radnom trokutu jer će to pomoći koncentrirati prostor i smanjiti količinu koraka koje trebate poduzeti dok pripremate hranu.

Osvjetljenje u kuhinji se čini jednostavno, ali imati pravu količinu svjetlosti u kuhinji je vrlo važno. Iznenađuje koliko se često zaboravlja na ovaj element dizajna te je svakako potrebno izraditi tlocrt rasvjetnih tijela pri dizajniranju kuhinje.

Jedan od najpopularnijih kuhinjskih trendova u 2021. godini je totalno crna boja. Zajedno sa svijelim, prozračnim kuhinjama, potpuno crne novi su trend koji će biti popularan sigurno sljedećih nekoliko godina. Totalna crna boja je bezvremenska, super elegantna, ali je ujedno i vrlo hrabar izbor. Savjet je da dizajn bude jednostavan i da zaobiđete visoki sjaj s vrlo malo završnih slojeva u kombinaciji s uvijek odgovarajućom mat u pozadini te eventualnoj staklenoj površini između njih.

Bertazzoni talijanski mogul u dizajniranju kuhinja u svojoj “Heritage series” stvara zadivljujuće crne mat završne obrade zahvaljujući postupku praškastog nanošenja koji stvara posebnu teksturu u boji.

Ukupni dojam dizajniranja kuhinje može se činiti jako kompleksnim i neodoljivim izborom između svih tih tekstura i materijala, ali uloženi trud će ostaviti željeni dojam da vaš dom izgleda stilski, elegantno, bezvremenski i lijepo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: