Interijer u Malim Prostorima

Od male garsonijere, poslovnog prostora s galerijom do atraktivno uređenog stančića.

Uređenje malih stanova uvijek je velik izazov, ali uz pomoć i projekt dizajnera takvi prostori izgledaju potpuno funkcionalno i vrlo atraktivno, poigramo li se rasporedom same prostorije i namještajem. U posljednje vrijeme sve je veća potražnja za jednosobnim stanovima, što ima svoje prednosti jer nas rasterećuje u ekonomskom smislu, manje režije, rate kredita, bavljenjem dugoročnim ili turističkim rentama, ali i potiče kreativnost da ponuda unutar prostora bude što sadržajnija. Sve se više mladi poslovni ljudi na počeku svog životnog puta odlučuju za ovakav stambeni prostor pretvarajući ga u udobnu oazu.

Iskustvo života u malom prostoru uči nas važnosti organizacije, razlučivanje bitnog od nebitnog, pronalaženje jednostavnih riješenja, improvizaciji i dosjetljivosti. Nakon što odbacimo tradicionalna motrišta o onome što uistinu trebamo kako bismo udobno živjeli, uviđamo da sve što je potrebno za svakodnevni život može biti spremljeno u nekoliko ormara. Postavljanjem namještaja koji je izrađen po mjeri, jednostavnih čistih linija postižemo moderno skladno uređenje. Stanovi malih površina predstavljaju jasan izazov jer u jednom prostoru treba osmisliti dnevni, spavaći i radni dio stana, pritom pazeći da se zadrži postojeća arhitektonska struktura.

Posebno u ovo vrijeme pandemije kad primjećujemo blagodati tehnoloških promjena u zadnjih 10-ak godina (prijenosna računala, modemi, mobiteli) te kako nas je to oslobodilo od stalnog radnog mjesta za rad i briše granice između doma i ureda, rada i slobodnog vremena, prelazimo na rad od kuće što utječe na promjene na sve većem tržištu prilagodljivih višenamjenskih proizvoda koji ne zauzimaju mnogo mjesta, a proizvođaći i dizajneri počeli su oblikovati predmete prilagođene tim novim potrebama. Klizni, poluprozirni paravani nude učinkovitost i prilagodljiv način podjele stambenog prostora, kao npr. mjesta za rad.

Također se treba osvrnuti na pozitivna svojstva koja valja iskoristiti, lošija koja treba poboljšati i prilagoditi budućem dizajnu u prostoru. Uočiti da li ima niša, dimnjačkih otvora ili mjesta pod stubištem za ugradnju ormara ili polica. Obratiti pozornost da je strop dovoljno visok za izgradnju galerije. Interijer kojeg krasu visoki stropovi, a imaju veći prostor između poda i stropa od standardne visine u stambenoj gradnji, izvrsno su rješenje u malim stanovima jer se tako u jednoj prostoriji dobije dodatni posve funkcionalan sadržaj koji ujedno djeluje vrlo atraktivno. Na međukatu (galeriji) koji se može napraviti na više načina, a do kojeg se dolazi stepeništem ili ljestvama obično se nalazi ležaj za spavanje, radni prostor, dodatni kutak za odmor kada netko od stanara poželi malo privatnosti. Također, mogu se dodati grede koje će vizualno spustiti strop te stvoriti privlačan i topao ambijent.

  Treba obratiti pozornost koliko sunčeve svijetlosti prostor prima tokom dana te koji dijelovi sobe imaju najveću osunčanost da bi se predvidjela eventualna mogućnost proširenja glavnih prozora i tako osigurala dodatna svijetlost i prozračnost. U malenom ili jednosobnom stambenom prostoru svijetlost ima posebnu važnost pa uporabom svijetiljka, zrcala, stakla te pažljivim izborom materijala i boja, mijenamo ugođaj i dekor prostora. Kod života u ograničenom prostoru držimo se pravila “manje je više” poznatog arhitekta Van der Rohena, kralja modernizma.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: