Funkcionalna i dekorativna rasvjeta

Rasvjeta je jedan od glavnih elementa opremanja interijera, funkcionalna je i dekorativna te o njezinim efektima ovisi kompletan ugođaj prostora. Rasvjeta se mora planirati od samog početka, kroz projekt, tlocrtom za raspored instalacija. Svakako se moraju predvidjeti financijska sredstava jer se uređenje interijera često prilagođava originalnoj dizajnerskoj rasvjeti koja će dati konačnu formu cijelom prostoru. Dekorativna ili funkcionalna rasvjeta svojim dizajnom prostoru daje poseban ugođaj, a svjetlosnim efektima mijenja se doživljaj prostora te upravo na taj način unosimo brze promjene u interijer.

Statement lusteri se ističu kao centralno svijetlo, svjetlucajući i sjajući sa do stotinu žaruljica, dodajući dozu drame bilo kojem interijeru.

Danas lustere u prostoru često mijenjanju druga rješenja, poput led rasvjete u spuštenim stropovima s promjenjivom svjetlošću. Male LED žaruljice često su postavljene da naglašavanju slike ili dekoracije, poput kamenog zida ili drvenih panela koji daju toplinu prostoru.

Veliku ulogu rasvjeta igra u kuhinji, koja ima svoja pravila postavljanja. Najvažnija je radna rasvjeta koja može biti integrirana u pod gornjih kuhinjskih elemenata, postavljena u obliku led traka ili kao nadgradna rasvjeta koja se postavlja na svaki element pojedinačno te je izuzetno važno da ona bude dovoljne jačine.

Blagovaonica svakako predstavlja važan dio doma koji voli centralnu rasvjetu, pa se za tu poziciju možete odlučiti i za statement lustere koji mogu biti pravi dizajnerski komadi.

Veliku ulogu u stvaranju prave atmosfere ima ambijentalna rasvjeta, te se za takvu vrstu rasvjete mogu koristiti podne svjetiljke, ili ukopavanje malih stinih led žaruljica u pod ili zid iza kauča uz doziranje jačine svijetla pomoću regulatora.

Odabirom samostojećih svjetiljki treba obratiti pozornost na ostatak namještaja koji se nalazi u prostoru. Ako je on glomazan, poželjno je i da svjetiljka bude impresivna. Izborom elegantnih tanjih svjetiljki imamo mogućnost odabira više takvih svjetiljki iz iste kolekcije.

Također trebamo obratiti pozornost na usmjerenu funkcionalnu rasvjetu u walk-in garderobama ili ormarima. Savjetuje se da se ne koristi 100% bijela led rasvjeta već da bude nijansirana kako bi osvjetljenje izgledalo što prirodnije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: