Adaptacija Stare Dalmatinske Kamene Kuće

Adaptacije starih kamenih kuća od temelja do krova imaju svoju draž, ali i tisuću i jedan problem, te prije nego se upustite u tu avanturu, svakako se posavjetujte sa stručnjacima i dizajnerima interijera jer takav projekt zahtjeva ozbiljan pristup.

Ispričati ću svoju priču “projekt kamena kuća u Preku”, koja se vrlo brzo pretvorila u odiseju, misleći da sve držim pod kontrolom, a nisam bila ni zagrebala površinu zadatka.. Pa krenimo, prvenstveno o samom mjestu da vam pokušam dočarati ambijent koji okružuje sam objekat.

Otok Ugljan je jedan od najljepših otoka zadarskog arhipelaga, smješten točno preko puta grada Zadra sa kojim je povezan brojnim trajektnim linijama iz Preka. Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, te 2000 godina tradicije u maslinarstvu. Ovaj jadranski biser osebujnog je karaktera kojeg je priroda obdarila predivnom mediteranskom florom i faunom, brojnim kristalno plavim uvalama i šljunkovitim plažama. U tradicijskom duhu sa spojem modernog dizajna nastala je i ova prelijepa kuća. Stara stotinjak godina, smještena u nizu kamenih kuća koje zajedno čine Brižićeve dvore koji pripadaju sklopu najstarijih kamenih kuća u mjestu.

Da bi postala vrhunski renovirana i moderno adaptirana, a da ipak odiše autohtonom mediteranskom arhitekturom urušena je do temelja i u zadanim gabaritima vanjskih zidova krenulo se u rekonstrukciju postavljanja armiranih ploča među katovima, točnije spuštanje stropova sa visine od 3.60 m na 2.60 m da bi se od postojeće katnice dobilo još dodatno visoko potkrovlje.

Konstruiranje stepeništa kroz prizemlje, kat i potkrovlje bio je poseban podhvat o kojem tada nisam znala puno ali svakako nisam htjela dobiti žičaru, pa se zaustavljao pun mikser betona prije samog nalijevanja jer je konstrukcija bila izrazito okomita.. Vrlo sam pažljivo vjerujte mi, slušala predavanja o stepeništu tokom školovanja za stilista unutarnjeg uređenja interijera i shvatila da su zbilja dobro u konačnici i ispale. Majstori se neće dodatno potruditi oko tih detalja, već vam kažu: “ali to tako mora..”. Ta rečenica vam svakako mora biti znak da se posavjetujete sa stručnjacima prije nastavka daljnjih radova. Ukopavanjem u ispjeskareni kameni zid koji je pratio prvi krak stepeništa integrirana su mala led svijetla koja su dala posebnu notu osvjetljavajući sam kameni prirodni dekor.

Provlačenje vodovodnih cijevi i električnih instalacija mora biti potvrđeno tlocrtom istih, te također treba zatražiti tlocrt pozicioniranih rasvjetnih tijela i na taj način izbjeći uvijek gorući problem nedostatak svijetla te nedovoljno utićnica.

Nakon tri mjeseca grubih radova nastala je kamena katnica od 119 m2, pažljivo uređene unutrašnjosti raspoređene na prizemlje, kat i potkrovlje.

Uređenje interijera iste bio je svakako velik zalogaj za nekog tko je prvi put krenuo u tom smjeru, ali sam imala osjećaj da ću uspijeti svoju kreativnost i ambiciju te viziju o maditeranskoj oazi uspješno prenjeti u prostor.

Doživljaj interijera nadopunjuju savršeno dozirani kameni detalji ukomponirani sa modernim elementima, te je postignut ugodan, topao, funkcionalan i profinjen bezvremenski ambijent koji nikako neće dosaditi. U prizemlju su smješteni dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja koji čine cijelinu “open space”, u kojem je za centralnu točku izabran moderan komin na kruta drva, koji svojom praktičnom izvedbom ( centralnim grijanjem ), grije sve tri etaže. Obložen, prefarban sedefastom bojom otpornom na toplinu, ukrašen klupicom od bračkog kamena, ugrađenim ambijentalnim svijetlima i srebrnim lajsnama, svakako je fokus ovog prostora.

Osnovne boje koje sam koristila su sve nijanse plave koje imitiraju boju Jadranskog mora, boje kamena i pijeska, ljubičasta boja lavande, zelena koju vežemo uz borove i masline, te vječna bijela koja unosi čistoću i decentnost.

Kuhinja predstavlja boju našeg kristalno čistog mora, baby blue nijasnom, te je upotpunjena kaljenim staklom u mliječnoj boji. Korišteni su restaurirani detalji poput posude za sol stare preko 80. godina te drvena kutija za vina Plavac Pitve koja je stigla sa Hvara i služila kao ormarić za kućnu apoteku. Morski motivi su prevladavali duž cijele kuće, pokušavajući dočarati dalmatinsku autentičnost.

Polukružnim stubištem dolazi se na kat koji se sastoji od dvije manje sobe i izlaza na terasu, a u potkrovlju je smještena velika spavaća soba sa svojom kupaonicom, te krovnim prozorima koji pružaju pogled na zadarski kanal, grad Zadar i Velebit.

Radovi su sveukupno da samog završetka i najmanjeg detalja trajali skoro godinu dana te se svakako morate naoružati strpljenjem, predvidjeti i osmisliti svaki detalj kako bi što vjerodostojnije prikazali svoju autentičnost. Gledajući ove slike stare skoro 7. godina, nalazim 101 detalj koji bih sada promijenila, ali u konačnici se nadam da sam uspijela ispričati jednu priču o kamenoj kući staroj 100. godina koja je svakako zaslužila svoj novi početak, te kroz cijeli proces naučiti cijeniti njezinu tradiciju i izvornost naglašavajući prirodnu lijepotu kamene dalmatinske oaze.. mene je naučila!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: