Mediteranski Vrt – Ideje i Dizajn!

Čitav Mediteran odiše opojnim mirisima i cvjetnim užicima. Krajem zime često ćete vidjeti bagreme i citruse u punom sjaju, a ljeti raskošne bugenvilije, pelargoniji i oleander. Na jesen, dolazi do manjeg naleta ljepote poput ciklama i jesenskih krokusa s ružmarinom koji često cvjeta tijekom cijele godine.

Opuštena atmosfera nit je vodilja mediteranskog vrta te da se što više provede vrijeme vani s prijateljima, obitelji i upija prekrasno okruženje. Inspirirani vrtovima Italije, Španjolske i Južne Francuske, postoji mnoštvo ideja koje možete posuditi iz ovih ne uvijek sunčanih podneblja.

Pod Mediteranom mislimo na zemlje koje okružuju Sredozemno more – Španjolsku, Francusku, Grčku, Italiju.. Neke biljke koje uzgajamo izvorne su mediteranske, a neke su iz sličnih podneblja u Kaliforniji, Južnoj Africi ili Južnoj Americi, ali sve su prilagođene mediteranskoj klimi.

U divljini mediteranske biljke uživaju u vlažnim i relativno blagim zimama praćenim suhim sunčanim ljetima. Mnoge rastu zimi, cvjetaju u proljeće i prave pauzu. U našim vrtovima većina mediteranskih biljaka uživa u suncu i dobroj drenaži, iako im je potrebna i zimska vlaga. Mnoge, posebno lukovice, cijene suho čak i presušeno ljetno tlo. Mnoge biljke koje vidimo na ovim ljetnim vrućim mjestima prilično će sretno rasti u sjevernoj klimi ako dobiju sunčano, zaštićeno mjesto i tlo s dobrom drenažom.

Za dekorirati male prostore potrebno je tek nekoliko jednostavnih posuda od terakote. Klasični izbor za mediteranske posude, zasađenih šarenim pelargonijem i svježe lisnatim mediteranskim biljem stvorit će duh grčkog balkona. Sunčani prostor za sjedenje možete pretvoriti u terasu nadahnutu Italijiom okružujući je biljkama poput origana, majčine dušice i kadulje. Dodajte pergolu, zatim posadite mirisne penjalice ili vinovu lozu – viseći grozdovi također će pružiti sjajnu sjenu. Kao centralnu točku upotrijebite drvo poput masline, a zatim dodajte grmlje i trajnice kao što su portugalska lovor ili euforbija te sadite mirisno cvijeće poput jasmina i lavande. Mediteranske zime obično su hladne i suhe, pa autohtone biljke mogu biti iznenađujuće izdržljive.

Bez obzira želite li jednostavno dodati dašak Mediterana ili prihvatiti njegovu sadnju, to je iznenađujuće lako učiniti. Sunčana padina, poput mediteranskog obronka, idealna je za medonosno bilje. Ako imate makadamski prilaz, nastavite šljunkom preko ostatka dvorišta i stvorite mediteranski krajolik te dočarajte romantične dine protkane vjetrom. Uz rub šljunka sadite ukrasne trave i grmlje koje oponaša divlje grmlje. Uronite u slatki miris cvijeta lavande i limuna u vrtu s francuskom tematikom. Sadite lavandu na suncu i tlu bez dreniranja, prošaranom svijetlim, pernatim travama za prekrasan teksturni kontrast.

Stabla limuna mogu se uzgajati vani tijekom ljeta, pa ih sadite u velike posude od terakote i premjestite u zatvoreni prostor, u hladni staklenik ili zimski vrt, od listopada do travnja kako biste ih zaštitili od zimskih vremenskih prilika. Sadnju upotpunite elegantnim klupama od kovanog željeza i fontanom.

Terasu okrenutu prema jugu ukrasite lijepim cvjetajućim biljkama koje će se rado sunčati na vrućini bez potrebe za stalnim zalijevanjem a dobar izbor su dianthus (mirisne ružičaste), Centranthus ruber (valerijana) i Cistus x cyprius (gum cistus). Prskanjem emulzijom (meksičke tratinčice) oko ruba terase, uskoro će rasti samoniklo bilje u pukotine popločavajući ih i stvarajući more nježnih cvjetova koji neće usahnuti ako na njih nagazite. Terase su također idealne za biljke željne sunca koje uspijevaju u slobodno odvodnom tlu, poput alijuma, Eryngium bourgatii (morska božikovina) i perovskia (ruska kadulja). Na suhom, sunčanom prostoru stvorite utočište u sjeni drveta, pokraj ograde ili zida. Otočne visoke biljake otporne na sušu, kao što je Euphorbia characias (mediteranska mlatavica), pružaju dodatnu zaštitu od sunca. Uložite u fleksibilna sjedala koja će vam omogućiti da se premjestite u najhladniji dio vrta dok sunce prati nebo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: