Art deco + Industrijski stil = Industrijski Glam

Kombinacija dvaju stilova u jednom prostoru može biti izazovno, osobito kad se čini da su ta dva dotična stila potpune suprotnosti. Kombinacijom dvaju nevjerojatna dizajnerska stila možemo stvoriti prekrasan novi stil, u ovom slučaju pričamo o Industrijskom Glamu. To je stil u dizajnu interijera koji kombinira industrijske i glam (art deco) elemente u istom prostoru, što daje dojam šik note u čitavom ambijentu. Za početak najbolje je da ova dva stila definiramo pojedinačno prije nego što ih dočaramo u kombinaciji.

Glam stil (Art Deco)

Glam dizajn interijera hrabar je i dramatičan te često kombinira neočekivane elemente dizajna. Luksuzni materijali, poput baršuna ili svile zajedno sa zakrivljenim, čupavim sofama s obilje metalnih ili mjedenih naglasaka te životinjski print. Glam prostori imaju tendenciju da budu formalnije prirode. No, uz hrabru upotrebu boje i teksture, još uvijek ima dovoljno prostora za igru!

Industrijski stil?

Za razliku od sjajnog šika glam stila, industrijski stil predstavlja sve hrapave, sirove i poluobrađene elemente u dizajnu interijera. Ovaj stil se zaista oživljava kroz arhitekturu prostora, pa je posebno pogodan za tavanske prostore, preuređena skladišta, prostore s izloženim ciglama i cijevima te velike komercijalne otvorene prostorije.

Industrijski Glam Dizajn

Industrijski glam dizajn hrabar je, dramatičan i elegantan stil. U industrijskom glam prostoru, glam će biti temeljni stil, s elementima industrijskog dizajna koji se koriste za naglašavanje prostora. Industrijski elementi bit će suplementarniji od prostora koji ima jednake dijelove glama i industrijskog stila. U toj mješavini imamo i dijelove minimalizma, pa čak i tradicionalne (etnički stil) elemente dizajna, što dokazuje da miješanje dvaju dizajnerskih stilova uvijek funkcionira.

Glam elementi dolaze kroz materijale, teksture i završne obrade. Puno je glama u osnovnom namještaju, od oblika do tkanine jer ti komadi zaista unose element luksuza u prostor. Industrijski elementi dolaze kroz naglaske posebno u osvjetljenju (Edisonove žarulje) a ostali industrijski elementi oživljavaju kroz umjetnine i druge ukrasne naglaske, kao i cjelokupno arhitektura u samom prostoru.

Dnevna soba u Industrijskom Glamu

U dnevnoj sobi dosta se naglašava sama arhitektura,  od lajsni na zidu do visokih stropova, pokazivajući sofisticirani način na koji se glam i industrijski stil mogu kombinirati. Zakrivljeni oblici i plisirani završetak naglašenih stolica dovode glam u ovaj prostor, dok osvjetljenje unosi više industrijskih elemenata. Mramor kao element može postati glam ili industrijski, i dok ovi stolovi imaju čist oblik i više glam završne obrade, sirova priroda kamena naginje industrijskom što čini ove stolove savršenom manifestacijom industrijskog glam stila.

Ključni elementi:

Glam prostori imaju tradicionalnije izglede. A budući da je glam temeljni stil ovog prostora biti će ukrašen prigušenom paletom boja zemljanih tonova, koja daje muževniji, industrijski izgled. Smeđe i bež boje prizemljuju ovaj izgled, dok zlatni i mesingani naglasci dodaju eleganciju.

U izravnijim industrijskim prostorima možemo vidjeti umjetnost s doslovnijim industrijskim elementima no ovdje je naglasak na moderan smjer koji prostoru daje element sofisticiranosti.

Spavaća soba u Industrijskom Glamu

To je prostoru koji se dizajnira minimalnije, krevet je centralna točka ove sobe. No, postoji mnoštvo drugih elemenata dizajna koji pomažu oživjeti ovaj prostor. Tepih dodaje dašak topline, zajedno s organskim oblikom kako bi ublažio tvrde linije kreveta. Industrijska glam rasvjeta dodaje meku nijansu za opuštajući ambijent, a industrijska komoda i noćni ormarići u suprotnosti su s minimalnim okvirom kreveta, pomažući tako vizualnoj ravnoteži prostora.

Ključni elementi:

Ovaj krevet s baldahinom glavni je fokus u prostoru, s tamnim, teškim metalom koji dočara sliku izloženih cijevi, naglašenih zlatnim kutnim dijelovima koji mu daju uglađeni osjećaj.

Industrijska rasvjetna tijela u ovoj spavaćoj sobi kreću se od lustera do svjetiljke i dvije stolne svjetiljke. Ali zlatni završetak svjetiljke donosi glam element, kao i stropne žarulje na lusteru.

Unesite malo neobičnosti i topline kroz dekor. U ovaj prostor, industrijski glam dekor unosi element humanosti i topline u ono što bi inače mogao biti prilično hladan stil. Skulptura zajedno sa apstraktnim portretom kraj kreveta unosi malo topline i života u prostor. Klupa na kraju kreveta također ima neočekivanu razigranost s ugrađenim stolom, što prostoru dodaje određenu osobnost.

Blagovaonica Industrijskog Glama

U ovom se domu blagovaonica nalazi neposredno uz dnevnu sobu, otvorenog  je koncepta tipičnom za domove u industrijskom stilu. Budući da su ti prostori tako usko povezani, dodani su elementi dizajna koji su pomogli vizualno povezati dva prostora ,stvarajući na taj način sklad. Detalji poput amorfnog tepiha ispod blagovaonskog stola, u kontrastu  je s geometrijskim elementima u dnevnoj sobi.

Ključni elementi:

U cijeloj sobi ima puno ponavljanih oblika, što zapravo zaokružuje ovu priču. Stolice u blagovaonici odražavaju oblike stolica u dnevnoj sobi, dajući moderan glam prostoru. Luster u blagovaonici ponavlja oblik zrcala u dnevnoj sobi, te na taj način pomaže povezati dva prostora i vizualno utemeljiti dvije sobe.

Donesen je elegantan, moderan element kroz stol, sa zlatnom trakom oko ruba ploče koji daje sjaj i prekrasno kombinira industrijski i glam stil. Suvremeni glam luster dodaje kiparski element prostoru koji se ipak uspijeva povezati kroz kontrast s lusterom u dnevnoj sobi.

Industrijski Glam ulaz

Minimalna elegancija vlada u ovom industrijskom ulazu u glam. S velikim, teškim namještajem i minimalnim stilom, nastavlja se prema  dnevnoj sobi stvarajući sklad.

Tekstura je još jedan način za dodavanje neke nijanse i topline u industrijski glam prostor, u obliku pregrada za sobu, koja daje vizuru i oživljava prostor na moderan način. Stol s pijedestalom naginje industrijskom stilu ali rezbareni detalji i ukrašenost baze vrlo su pažljivi i naginju prema glamu. Poanta je da styling bude minimalan, tako da namještaj bude vizualna točka prostora.

Vjerujem da će se mnogi pronaći u ovom osebujnom stilu, te da ćete biti hrabri poigrati se s raznim kombinacijama boja, tekstura i materijala.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: