Priča između knjiga i restauracija

Obnova ove građanske rezidencije s početkom 20-og stoljeća u secesijskom stilu, trajala je 20 mjeseci. Kuća puna svezaka, njih oko 15 tisuća, puna kreativnosti, predmeta i detalja koje je trebalo opet oživjeti.

Na starim uništenim podovima pronađene su sve izvorne cementne pločice, kao i originalno stubište koje se penje do nekadašnjih soba za poslugu na gornjem katu. Restaurirane su grede koje su u nekim točkama između dva kata, “oslobođene” zahvaljujući staklenim podovima. Također očuvani su ukrasi na zidovima i stropovima, vraćeni na svjetlo uklanjanjem slojeva boje, a pojavili su se crteži i zapisi koji su dio povijesti ove kuće ».

Dodir dizajna koji je korišten u ovoj vili je u vintage stilu s retro motivima, koje prikazuju mnoge kreacije umjetnika, dobivene korištenjem recikliranih materijala te iskorišteni stari sloj boje koji se pojavio, a sada djeluje kao ukrasna ploča iznad kreveta.

Sam dekor su cementne pločice, koje su obilježje kuće, svaka soba ima cementne pločice različitog dizajna. Koriste se od kraja 19. stoljeća, oponašajući tepihe građanskih kuća. Ručno su izrađene od cementa pomiješane s mramornom prašinom i oksidima željeza, koje proizvode njihov nepogrešiv i beskonačan kromatski raspon.

Drevne cementne pločice i granilije razlikuju se po tome što prve imaju ukrašenu površinu, dok su druge jedinstvena mješavina različitih materijala. Zbog toga se stare cementne pločice, ako su oštećene, ne mogu neograničeno polirati jer bi se njihov ukrašeni dio s vremenom istrošio.

Jedna od tri kupaonice u stanu prekrivena je cementnim pločicama izvučenim iz soba uslužnog osoblja, integriranim s cvjetnim detaljima, a kako bi ih zaštitili od vode, tretirani su vodootpornom bojom. Kupaonice su pomno osmišljene u antičkom stilu. Mramor koji je korišten kao postolje na kojem je integriran lavandin, bio je dio stare kuhinjske radne ploče, prenamjenjen u ovu svrhu.

Važan je i stilski izbor, transparentnost između soba i unutarnji ambijent same prostorije koja vam omogućuje promatranje objekata iz različitih perspektiva. Iskoristivši visinu stropova, projektirano je minimalističko stubište koje vodi do međukata knjižnice. Na samom stubištu, postavljene su police koje se trenutno koriste za izlaganje zbirke pisaćih strojeva i uređaja za bromograf koji se nekad koristio za fotograviranje u fotografiji i sitotisku.

Okviri starih prozora brušeni su i obrađeni prozirnim lakom te pretvoreni u police za knjige, okvire za zrcala u kupaonicama ili u okvir za niz staklenih polica.Kako biste izbjegli prašnjav učinak, pored povijesnih komada namještaja umetnite police za knjige, stolove i stolice koji su izrazito moderni i minimalni.

Početna ideja je bila imati ugrađenu kuhinju, u rustikalnom stilu s retro detaljima kao što su viseće lampe, stol koji je izrađen od neiskorištenih greda s potkrovlja, te stolice za blagovaonicu koje su bile naslonjači iz starog kina pronađene na buvljaku. U blagovaonici ispod žbuke nalaze se lica i brojevi koje je zidar nacrtao prije možda stotinu godina.

Pogled s krovne terase na povijesni grad Palermo, otkriva vizure krovova starih kuća koje objedinjuju staro i novo, elegantnu bezvremensku kombinaciju koje se uvijek istiće.

Fotografije: Elena Maestro Shlyapin, Projekt i Dizajn: Marina Cardella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: