Corte San Pietro Hotel – Matera, Italija

Matera je jedan od najstarijih gradova na svijetu i na njegovom teritoriju nalaze se dokazi o ljudskim naseljima iz doba paleolitika. Četvrt Sassi, mjesto svjetske baštine, izvorna su urbana jezgra grada, temeljena na prirodnim špiljama koje su dodatno proširene tijekom tisućljeća, kako bi bile pretvorene u još složenije strukture. Tu se nalaze zamršene mreže ulica, uličica, unutarnjih dvorišta i kvartovi s nastambama svih veličina, drevni obrambeni zidovi, kule, skladišta, vinski podrumi te cisterne.

U samom srcu četvrti Sassi nalazi se napuštena građevina koja se ne koristi od XVII. stoljeća, a okružuje je unutarnje dvorište te je restaurirana i pretvorena u hotelske sobe. Beskorisne arhitektonske kontaminacije i suvišni slojevi kolnika uklonjeni su, otkrivajući izvornu kamenu sedrenu ogradu prekrivenu svodovima.

Povijesna struktura je ogoljena, kao arhitektonski dokaz za suočavanje i dijalog. U ovoj potrazi za esencijom, autentičnim, čistim prostorom bez suvišnosti, možemo prepoznati Wabi stil. Povijesna mjesta, puna atraktivnog identiteta, skladno se i precizno spajaju s udobnošću, profinjenim i elegantnim dizajnom.

Pretvorene u profinjene hotelske sobe, nekadašnje nastambe u prizemlju gledaju na unutarnje dvorište koje, zahvaljujući dugim i točnim restauratorskim radovima, karakterizira originalni kameni pločnik nazvan “chiancarelle”.

Osvijetljeno svjetlom svijeća u večernjim satima, dvorište postaje vrlo ugodno i intimno, dajući osjećaj zaštite. S ulaza u Via B. Buozzi posjetitelje dočekuju kao u privatnoj kući u gracioznoj i ugodnoj recepciji, elegantno namještenoj, kroz koju je moguć pristup privatnom dvorištu. Prostorije koje se nalaze po cijelom dvorištu strogo su monokromatske, karakterizirane kesten smeđim nijansama, od prirodne boje kamena do smeđe boje drveta, sve zaokruženo kamenim pločnikom.

Stalna potraga za vezom između različitih unutarnjih prostorija i krajolika sama je osnova ove kombinacije lokalnog kamena, drveta i željeza u svakoj pojedinačnoj prostoriji s različitim omjerima prema linearnom dizajnu. Platnene zavjese ulaznih vrata vješto izrađene, dopuštaju jarkom svjetlu da dopre do prvog dijela svake sobe posvećene dnevnom dijelu, dok su sljedeći privatni prostori isklesani iz stijene, osvijetljeni kroz krovne prozore sa svodova.

Ovi mali prozori, odozgo, dopuštaju da se snopovi svjetlosti izmjenjuju s velikim tamnim intimnim područjima. Lukovi od sedre uvode u kupaonice, intimne i ugodne prostore obilježene nišama i šupljinama koje sada sadrže velike kamene kade ili tuševe. Dizajn interijera temelji se na restauriranom vintage namještaju, a prirodni i starinski predmeti savršeno pristaju svakoj sobi kroz različite elemente opremanja, tako stare klupe u stoljetnom kestenu postaju vrata, police ili stolovi.

Stari drveni okviri stolica postaju držači ručnika, cjepanice postaju tabure ili noćni ormarići. Cijeli se hotel horizontalno razvija po cijelom prostoru, dvorištu, koje karakteriziraju neznatne razlike u razini. Okruženo s pet soba, recepcijom i salom za doručak, u drevnom tipičnom sustavu koji karakterizira cijelu strukturu.

Ispod hotela, smješteno je osam zvonastih cisterni, dokaz nekadašnjeg sustava za prikupljanje oborinskih voda i izvrstan primjer održivosti. Oborinske vode su se olucima, odvodnim cijevima i kanalima prosljeđivale do cisterni spojenih na nastambe. Cisterne se mogu posjetiti kroz uske unutarnje prolaze.

Proći kroz promjenjivu tišinu špilje i prilagoditi se tim mračnim okruženjima znači uroniti u drugu dimenziju, gdje je moguće uhvatiti najdublje i pradjedovsko značenje ovih mjesta, ove zemlje. To je mjesto gdje možemo nahraniti svoje duše i osjetiti snažno blagostanje.

Photo by © PierMario Ruggeri

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: