Aktualna ulaganja u nekretnine duž Dalmacije i šire.

Od prošle godine prati nas trend uzlazne putanje na tržištu nekretnina, a s obzirom da nas prati covid pandemija, situacija je bila posebno dobra u Dalmaciji, gdje je općenito potražnja bila veća od ponude, zahvaljujući povoljnim stambenim kreditima i subvencijama za mlade.

U Dalmaciji najviše stranih kupaca bilo je iz Austrije, Češke, Poljske, Slovačke i Njemačke. Uvođenjem direktnih linija s Amerikom iz Dubrovnika, ima sve više kupaca iz SAD-a među kojima su i oni hrvatskog podrijetla.

Cijene su dosegle već popriličan visoki prag te može biti izuzetaka tek kod rijetkih novogradnji na top-lokacijama, ali uglavnom je za sad cijena od 3000 eura po m2 prosjek u čitavoj Dalmaciji.

Lokacija kao prvi red do mora ima svoju cijenu, ali sve su više tražene vile koje su udaljene nekoliko kilometara od obale, imaju vrhunski pogled te bazen. To može biti u zaleđu svih dalmatinskih gradova, odnosno, Zadra, Šibenika, Splita, Makarske ili Omiša.

Ipak na tržištu najviše nedostaje stanova od 50 do 60 četvornih metara, i to duž čitave obale. Također postoji puno upita za komforne jednosobne stanove s manjom radnom sobom, s obzirom na uzlazni trend home officea. Stanovi s takvim tlocrtom gradili su se početkom 70-ih po POS-ovom pravilniku stanogradnje, koja je složit će se mnogi bila smislenija za kreiranje obiteljskog života od današnje novogradnje.

Danas to ovisi o odredbi planova koji se propisuju za svaki novi stan, gdje je osigurano jedno parkirno mjesto, pa i više ako su veći stanovi, plus određeni dio zelenila. U konačnici to i nije loše, ali investitorima se ne isplati jer su zemljišta skupa, a parkirališna mjesta imaju manju cijenu, što ujedno i povisuje cijenu gradnje a samim time mnogim našim građanima nije prihvatljivo.

Od mjesta na obali gdje je još moguće dobro ulaganje s obzirom na cijene nekretnina, smatraju se gradovi poput Zadra, Splita, Makarske i Dubrovnika, koji već imaju vrlo visoke cijene kvalitetnih nekretnina.​

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: